Stressvol kattengedrag

Daarom hebben de meeste katten een vorm van sociaal contact met andere katten nodig. Dit betekent niet dat ze met meer dan één moeten worden bewaard. Contact zoeken ze het liefst buiten, bijvoorbeeld met buurtkatten. Een kat die binnen en alleen wordt gehouden, zonder contact met andere katten, wordt beroofd van zijn natuurlijke behoeften. Dit kan stressvol gedrag bij de kat veroorzaken.

Rust & Regalmaat

Rust en regelmaat zijn belangrijk voor een goede kattenverzorging. Verhuizen naar een nieuw woon- of vakantieadres is een nachtmerrie voor dieren. Het is beter om een trimmer te nemen, zelfs als de kat de verandering niet altijd op prijs stelt. In huis moet de kat voldoende plekken hebben om zich terug te trekken. Het liefst in verschillende kamers zodat hij kan verkennen. Andere afleiding zoals speelgoed, een klimpaal en een krabpaal zijn ook zeer welkom voor de kat om zijn klauwen te slijpen. Een enthousiast baasje die veel aandacht aan het dier geeft is een van de eerste levensbehoeften, evenals sociaal contact met andere diersoorten. Vlooien en ontwormen zijn ook belangrijk voor een goede verzorging.

Binnen of buiten?

Belangrijk: Overweeg voordat u een kat koopt of uw huis een plaats is waar de kat haar natuurlijke gedrag veilig en verantwoord kan uiten. Kan hij het niet? Dan is de kat misschien niet geschikt voor jou.

Nog discutabel: laat je je kat buiten of houd je hem binnen? Het voordeel van naar buiten gaan is dat het veel goeds doet voor het natuurlijke gedrag van de kat. De kat ontmoet andere katten, kan jagen, heeft een eigen territorium en uitdagende omgeving. Dit heeft ook direct invloed op de nadelen: het kan gevaarlijk zijn voor buitenkatten (verkeer) en frequente jacht op katten zou schadelijk zijn voor vogels in kwetsbare gebieden. We raden kattenbezitters aan om hun omgeving te controleren. Woon je in een drukke stad, nabij een snelweg waar hard wordt gereden (meer dan 50 km/u) of nabij kwetsbare natuur? Laat uw kat niet buiten (of gewoon rennen of in een omheinde tuin). Anders is het niet veilig. Als je niet op zo'n plek woont, kijk dan of en hoe je de kat naar buiten kunt laten.

Medische zorg

Om de kat gezond te zijn en te houden, is het ook belangrijk om de medische zorg op orde te hebben. U patcht en steriliseert in één keer. Maar er zijn ook dingen die steeds terugkomen. Laat uw kat minimaal één keer per jaar controleren door een dierenarts. Een handig moment is bijvoorbeeld tijdens de vaccinatie. Daarnaast zorg je voor een goede ontworming en behandel je de kat regelmatig tegen vlooien en andere parasieten.

 In Nederland worden ongeveer 3,1 miljoen katten als huisdier gehouden. De grootste reden waarom kattenbezitters iets kopen is omdat een kat gezelschap biedt: het is zo fijn om bij een kat thuis te komen. Maar katten hebben natuurlijk meer dan alleen voordelen. Kattenbezitters vinden het een gedoe om de kattenbak schoon te houden, vanwege de gedragsproblemen van de oppas en de kat. Bereid je dus goed voor op het kopen van een kat, is dat echt wat je wilt?

Kat, iets voor mij?

Wil je weten of een kat iets voor jou is? Raadpleeg dan onderstaande checklist. Kun je eerlijk ja zeggen tegen al deze uitspraken? Dan is een kat misschien iets voor jou.

Ik ben bereid om minstens achttien jaar voor een kat te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levenssituaties veranderen.

 Ik moet zorgen voor een veilige en ruime omgeving voor de kat.

 Ik moet € 1.000 betalen voor onverwachte (medische) kosten. En ik ga ook naar de dierenarts als ik twijfels heb over de gezondheid van mijn kat.

 De kat die ik koop is mijn verantwoordelijkheid, niet die van de kinderen.